Stort alles in?

  • Oorlog in de EU
  • Gestage opmars Covid
  • Collega's die plots overlijden
  • Klimaat verandert sneller en intenser
  • Explosief stijgende kosten levensonderhoud
  • Toekomstperspectief lijkt steeds meer een verre toekomst

Geen idee hoe het in andere landen is maar in Nederland stort zo'n beetje alles in wat je kunt bedenken. Het rijkste land van de wereld verandert langzaam in een land met meer werkende armen dan mensen met een uitkering. Hoe gek wil je het hebben?

Ik weet het. Er gaan veel complot verhalen rond die beweren dat alles is gepland door partijen waarvan ik de namen niet wil meenemen in dit artikel. Ik geloof daar helemaal niets van, deze (anti)christelijke conspiracy werp ik verre van mij. Wat ik wel geloof is dat ons economisch model en daarmee de manier van leven niet langer houdbaar is.

Waarom wordt alles nu als duur ervaren? Kan het niet zo zijn dat alles (te) goedkoop was? Er gebeuren wel gekke dingen, zoals de prijskoppeling tussen olie, gas en elektriciteit. Ik heb al jaren groene elektriciteit van Nederlandse windturbines. Door de oorlog is ook de prijs van deze groene energie gigantisch gestegen, en dit terwijl die turbines niet zijn veranderd. Kijk, dit is echt raar.

Dat olie en gas ook duurder zijn geworden is wel verklaarbaar: Nederland heeft zich jaren geleden afhankelijk gemaakt van een bron die uiteindelijk niet betrouwbaar bleek en nu soevereine landen annexeert. Een nieuwe weg naar alternatieve energiebronnen kost veel tijd en ondertussen dus heel veel geld. Mijn persoonlijke verwachting (en droom) komt uit: waterstof en kernenergie worden naast zon en wind de nieuwe energiebronnen.

De consequentie nu is dat gewone mensen als jij, je ouders en ik tegen enorme keuzes aanlopen. Hoe gaan we ons budget gebruiken, opnieuw inrichten. Steeds meer werkende mensen behorende ineens tot een nieuwe categorie armen, zij zijn zelfs klant bij de voedselbank geworden. Kinderen gaan op een lege maag naar school. Scholen starten met gesubsidieerde ontbijt- en lunchsessies. Och lieve Heer toch, ... welke kant gaat dit op?

Voor paniekmodus is geen plaats of tijd, neen. Paniek betekent vaak dat je verkeerde beslissingen neemt. In rust en uitgezoomd de situatie beschouwen en overdenken is het beste wat je kunt doen. Dat doe ik ook. Waar kan ik besparen op wat? Hoe maak ik mijn huis nog meer energiezuinig? 

Hoewel alles dus lijkt te veranderen en het oude niet meer terugkomt betekent dit niet het einde van de wereld in figuurlijke zin. Het is de bedoeling dat wij ons moeten aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld aan de rivier woont en voor de zoveelste keer bent overstroomd zul je moeten gaan nadenken over wonen op hoger gelegen gebied. Zo is het ook met onze levensstandaard, wat kunnen we laten en wat kunnen we veranderen.

Deze tijd dwingt mij ook nog meer oog te hebben voor mijn directe omgeving. Zo was ik laatst bij mijn oude buurvrouw op bezoek. Na het overlijden van haar man raakte zij redelijk geïsoleerd in haar bestaan. Hoewel nog redelijk gezond en kwiek heb ik toch laten weten dat mijn vrouw en ik altijd klaar staan voor het geval er hulp nodig is. Deze interactie geeft energie aan beide partijen, heerlijk!!

Nee, niet alles stort dus in. Net als in Oekraïne waar het dagelijkse leven zo goed als het kan doorgaat moeten ook wij ons aanpassen en doorgaan met wat er echt toe doet. Wat is nu echt belangrijk? Wat doet er nu echt toe? Hoe belangrijk zijn je luxe aankopen nog wanneer je weet dat kinderen op een lege maag hun dag moeten doorkomen? Wat kan jij bijdragen aan de ellende in jouw directe omgeving?

Beste lezer, ik wil je bemoedigen, ook in deze moeilijke tijd. Kijk naar wat je wel hebt en wat je wel nog kunt doen. Pas je aan en probeer om te gaan met de veranderingen, het maakt je slimmer, flexibel en sterker: echt!!

Bear Hug.


0 comments: