Welkom op mijn Blog

Afbeelding
Ik (Bernard: intimi noemen mij JayBee of Bernie) ben een geboren Amsterdammer met een groot hart voor de Lone Star state Texas. Mijn jongste zoon woont daar met zijn vrouw en kinderen.

Kerst

Kerst, wat is dat eigenlijk? Kerstbomen, Kerstman, Kerstversiering? Ja!! En niets anders 🙂Kerst is een periode waarin duisternis wordt verlicht door zaken met een oorsprong uit een ver verleden. Diverse historische invloeden hebben bepaald hoe kerst is ontstaan. Romeinen en Germanen hadden iets met bomen, de Germanen geloofden in boomgeesten en kenden bomen dan ook bijzondere krachten toe. Het brengen van offers aan, en het versieren van bomen moet ergens de basis zijn geweest van de huidige kerstboom.

Dat het een heidens feest was mag duidelijk zijn. De vroege kerk, iets van de 16e eeuw, adopteerde het feest en daarmee werd het een christelijk feest. Duisternis, licht, kaarsen … het paste allemaal in de kerkprotocollen. Daar is verder vooral na de tweede wereldoorlog de commercie op ingesprongen.

Kerst is dus verder eigenlijk helemaal niks. Dat is schrikken he? Los van het feit dat uitgerekend ik ben geboren op 25 december is deze datum zeker niet het moment waarop Jezus de zoon van God ter wereld kwam. Stel je voor dat de herdertjes echt bij nachte in het veld lagen. Man, wat moeten die het dan koud hebben gehad. Wel nee, Jezus moet ergens rond mei/juni zijn geboren.

Winter, donker en geen licht, … verlichting (zichtbaar licht) was een diep gekoesterde wens in die vroege barre tijden. Zat feesten en partijen ook waar de vroege kerk vet jaloers op was. Jaloers, want de oorsprong van het christendom kende geen feestdagen anders dan enkele Joodse uit het oude testament.

In de hele Bijbel vind je dan ook niets terug van iets dat met Kerst te maken heeft. Kerst is dus geen kerststal met het kindje Jezus. Wat? NEE!! Te gek voor woorden!! Yep, inderdaad te gek voor woorden dat de kerken er een religieus spektakel van hebben gemaakt.

Nu is er niks mis met het genieten van de gezelligheid rond een kerstboom, inclusief een gedeelde maaltijd. Maar overdrijven is ook een vak, en dat doet de commercie maar al te graag.

Geniet dus van de traditie zoals deze nu is, dat is geen enkel probleem. Maar dicht die kerstboom en alles er om heen geen speciale krachten en machten toe, je bent dan namelijk weer gevaarlijk heidens bezig. En dat is linker dan je denkt.

Realiseer je dus dat kerst niets maar dan ook helemaal niets met de geboorte van Jezus Christus heeft te maken. Herinneringen en gedachten aan dat moment kun je wel in je dagelijkse gebeden meenemen, veel mooier en warmer omdat het een persoonlijke boodschap betreft, iets tussen jou en Jezus. Mooi toch?

Ik wens je een warm en gezellig kerstfeest.

Bear Hug.

Reacties