Woningnood

Er is iets geks gaande. Er is sprake van woningnood in een van de rijkste landen ter wereld. Jonge mensen wonen langer thuis bij hun ouders. Soms zelfs getrouwd en met inmiddels eigen kinderen.

Een woningvoorraad slinkt niet vanzelf. Er moet dus iets zijn gebeurd. Wanneer je de nieuwsberichten van de laatste jaren terugleest dan zie je veel nieuwe fenomenen voorbij flitsen:
  • AirBnB: huiseigenaren verhuren tijdelijk aan toeristen.
  • Verkoop sociale huurwoningen: corporaties verkopen massaal hun woningvoorraad.
  • Kamerverhuur: gemeenten verstrekken vergunningen aan eigenaren om woningen op te splitsen in meerdere wooneenheden. Zo maken onder andere ex-sociale huurwoningen nu meer dan 2000,00 per maand. De grote steden spannen de kroon met dit beleid.
  • Nieuwbouwprojecten staan steevast op alsmaar duurder wordende grond. Gemeenten bepalen de grondprijs en zeker een stad als Amsterdam spint garen bij de opbrengst van de erfpacht en WOZ ervan.
  • Vluchtelingen en andere nieuwkomers krijgen voorrang op hen die op wachtlijsten staan.
Deze lijst kan nog veel langer …

De problematiek op de woningmarkt is simpelweg een gecreëerd probleem. Een probleem waar alleen de financiële markt aan verdient. Zonder deze financiële markt was alles veel simpeler op te lossen. Neem nu de na-oorlogse tijd: arbeiders- en noodwoningen werden bij decreet van de landelijke regering uit de grond gestampt. Veel van die wijken zijn nu beschermd erfgoed en daarmee is bewezen dat snelle bouw niet slecht hoeft te zijn.

Door herbestemming van grond stijgt de grondprijs. Een stuk grond moet eerst duurder worden voordat er huizen gebouwd kunnen worden. Dit speelt niet bij dat andere fenomeen dat ook plaatsvindt: de verdozing van het landschap. Overal zie je ze opdoemen, grote pakhuizen waarin de bestellingen klaarliggen voor de mensen die na het werk moe op de bank ploffen en online nog even wat shoppen.

Grote stukken prachtig landschap gaan voorbij aan hen die zo graag met hun kids in het groen willen wonen. Nee denkt de overheid: jullie gaan maar duur wonen in een betonnen toren.

Dit probleem raakt uiteindelijk ook de geestelijke mens. Je kunt in paniek raken, je ziet je toekomst in puin vallen. Is het dan raar dat er zoveel jonge mensen zijn met zelfmoordgedachten en andere psychische problemen? En dan trots zijn op het feit dat wij het vierde rijkste land van de wereld zijn? Ga je schamen Nederlandse regering, ga je heel diep schamen!!

Voor allen die dit lezen en zich herkennen in dit stukje beschreven ellende: geestelijk hoef je geen woningnood te hebben, echt niet … het ligt niet aan jou. God weet waar je doorheen gaat, Hij kent je en wil je graag rust en bezinning geven. Rust om de tegenslagen van het aardse leven aan te kunnen, en bezinning om verder te kijken dan alleen maar naar wat thans niet mogelijk is.

Nederland is piepklein en de wereld is waanzinnig groot: wat in Nederland onmogelijk lijkt kan elders veel gemakkelijker. Dit klinkt als emigreren, dat klopt. Wees niet bang, sta open voor de rest van de wereld die je waarschijnlijk alleen van het internet kent. Ga eens proeven in een ander land, zet die stap … je loopt niet alleen. Wanneer je die persoonlijke relatie met God, door de zoon Jezus, hebt hoef je niets te vrezen. Je weet dan bijna geheel automatisch wat goed is en wat niet.

Rust en bezinning, twee toestanden waar ikzelf bij werd bepaald toen ik begon aan mijn bidden- en vastenperiode. Ik zit nu nog midden in die periode van drie weken. Rust en bezinning, ook voor mij zijn dit zaken die ik kan toepassen. Ik heb een zeer verantwoordelijke en drukke baan en sta voor een redelijk ingrijpende operatie: ik heb artrose en andere complexe problemen in mijn voetgewrichten.

Zo zie je maar, ook JayBee die zo graag en op het oog makkelijk schrijft heeft zo zijn uitdagingen. En ja, mijn kleinkinderen wonen aan de andere kant van de wereld … laat dat een troost zijn voor achterblijvende ouders die meelezen. Het enige dat telt is dat het goed gaat met je kinderen en kleinkinderen.

Woningnood: bij God een niet bestaand probleem.

Bear Hug.

0 comments: