Tijd van openbaringen

Of je nu wel of niet gelooft in iets na de dood en bijvoorbeeld Jezus Christus en zijn vader God, wat in de Bijbel staat geschreven wordt steeds meer 1-op-1 via de media aan ons gepresenteerd. Althans, velen denken dat.

Diverse christelijke groeperingen denken de wijsheid in pacht te hebben door te stellen dat het begin van de eindtijd is aangebroken. Eindtijd? Het einde der tijden? Huh, dat woord wordt niet eens gebruikt in dat tot de verbeelding sprekende boek Openbaring. Niks eindtijd, dat is pure speculatieve onzin.

Toch leven wij nu in interessante tijden, een periode van bijzondere openbaringen: veel duistere en onrechtmatige daden van vooraanstaande personen komen aan het licht en de complot- en fake news artikelen vervuilen de diverse media.

Neem nu het teken van het beest, ook wel het getal 666. Satan heeft ’het Beest’ macht gegeven om de wereld te misleiden. Daarvoor hebben de mensen straks het merkteken op het voorhoofd (denken) en handen (doen).

Dit teken echter wordt pas uitgedeeld wanneer dat hypothetische beest is teruggekeerd uit de zee en de Aarde, zo ver in die "profetische" tijd zijn wij nog niet en die tijd zal waarschijnlijk ook niet komen. Wees gerust.

De aangekondigde beesten uit de zee en Aarde waren destijds synoniem voor de diverse rijken, volkeren en valse profeten. Na de dood van Jezus zijn er genoeg van geweest. Ook het beruchte teken van het beest moet niet worden gezocht in wat veel christenen helaas nu wel doen: streepjescodes op producten en bijvoorbeeld een chip onder je huid of nu dan verondersteld in een vaccinatie. Dit klopt niet.

Getallen werden destijds gebruikt om namen te duiden, ook een specifiek onderdeel van de Joodse (apocalyptische) literatuurstijl. Diverse studies komen ook vandaag de dag uit bij de vele keizers en koningen die hebben geregeerd.

Een grote bedreiging voor de wereld destijds was keizer Nero, doe daar maar eens onderzoek op, genoeg betrouwbare bronnen te vinden in de bibliotheek. Hij was verantwoordelijk voor de eerste grote christenvervolging. Trouwens, met "de wereld" werd het Romeinse rijk bedoeld. Dit geeft direct ook een betere context.

Daarom vind ik persoonlijk iedere discussie over iets dat mogelijk het teken van het beest voor onze huidige tijd zou kunnen zijn onzin en verspilde energie aan wat ik maar even fake news noem.

Het boek Openbaring beschrijft ook de brieven van Johannes waarmee hij zeven christelijke gemeenten uit zijn tijd wilde bemoedigen maar zeker ook waarschuwen.

In deze brieven zette Johannes de grootheid van God uiteen. Dat iedereen die door onrecht lijdt zal worden hersteld. Zijn brief is dus goed nieuws. De talloze liefdevolle waarschuwingen doelen verder op het terugkeren naar God, ja ja, ook toen al dwaalden velen af door alle verleidingen van die tijd. Ik heb het al eens eerder geschreven: keer terug naar dat moment van die eerste liefde en beleef en overdenk waarom je daarvoor hebt gekozen.

En dan die lastige andere bedoeling van de brieven van Johannes. Denk je nou echt dat de zeven gemeenten een profetie kregen over iets dat 2000 jaar later zou gebeuren? Onze tijd? Nee, daar is absoluut geen sprake van. Het is ook volstrekt onlogisch. Het gaat om de veroordeling van zonden en onrecht en dan vooral middels de eerder benoemde beeldspraak die voor die tijd normaal was.

Hoop, liefde, motivatie en alertheid: dat zijn wat mij betreft de keywords van dat mystieke boek Openbaring.

Oh, en laat je niets wijsmaken over Covid-19 en alles rond wel of niet vaccineren. Jezus kwam naar de Aarde om ook de zieken te genezen. Ziekte was in Zijn tijd dus al onderdeel van de schepping en dat is nu nog steeds zo.

De mens heeft verstand gekregen en past dat toe op velerlei terreinen, zo ook de medische wetenschap. Als iets nu snel gaat dan is het wel onderzoek en ontwikkeling ondersteund door slimme algoritmen van supercomputers. Zo is het dus bijvoorbeeld mogelijk dat al binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld.

Ik noem dat persoonlijk een cadeau, een gift van ergens daarboven. Ik heb er al dankbaar gebruik van gemaakt. Nee, ik ben nu nog steeds geen drager van het teken van het beest :-)

Er komt dus steeds meer in de openbaarheid, complot- en fakenews theorieën misbruiken steeds meer platformen om de wereld te misleiden. Misleiding, was dat niet de grote opdracht van satan? Is het teken van het beest (voorhoofd en hand) ook niet misleiding en een variant op de gebedsriemen van de Joden?

Ik laat het verder aan jou, ik wilde je bemoedigen en laten weten dat het boek Openbaring niet zo zwartgallig is als het lijkt en dat het niet als een soort van sjabloon over het hier en nu toegepast kan worden.

Wel kunnen wij veel leren van wat er speelde in die eerste gemeenten/kerken:
Er is niet veel veranderd. Toch?

Bear Hug.

0 comments: