Welkom op mijn Blog

Afbeelding
Ik (Bernard: intimi noemen mij JayBee of Bernie) ben een geboren Amsterdammer met een groot hart voor de Lone Star state Texas. Mijn jongste zoon woont daar met zijn vrouw en kinderen.

Corona | ode aan de gezondheidszorg

Het is eigenlijk van de zotte: na alle paniekaankopen zit Nederland nu massaal aan huis gekluisterd om de risico’s van het corona-virus te ontlopen. De mensen die geen tijd hadden om te hamsteren zijn werkzaam in sectoren die de BV Nederland draaiend houden, de regering noemt dat “cruciale beroepen”.

Cruciaal of niet, de meeste sectoren zijn onderdeel van een keten en die keten is verzwakt door de crisis van dit moment, er zit zand in de versnellingsbak en alles gaat dusdanig langzaam en kapot dat de schade aan de economie straks astronomische proporties zal hebben aangenomen, … dit moeten we gewoon accepteren.

Er is echter èèn sector die nog veel belangrijker is: de zorg.

Gezondheid is het allerbelangrijkste bezit dat een mens kan hebben. Zonder goede gezondheid ook geen gezonde economie en andere welvaartsverschijnselen.

Zorgpersoneel werkt op dit moment 24/7 aan het behoud van datgene dat ons het dierbaarst is: onze partner, vader en moeder, opa en oma, kinderen en kleinkinderen, vrienden en andere personen die je tot je intimi kunt rekenen.

In ziekenhuizen en verzorgingshuizen wordt een oorlog gevoerd die zijn weerga niet kent. Selecteren wie wel en niet op een IC komt te liggen, sociale isolatie van ouderen en mensen die een ziekte onder de leden hebben.

Patiënten zien even niet meer de mens achter het mondkapje en de rest van het plastic terwijl ouderen en zwakkeren geen naaste familie meer op bezoek krijgen.

Wie in de zorg werkt weet wat de impact van dit alles is, want het raakt henzelf ook. Zij verzorgen vanuit een natuur die niet iedereen heeft of begrijpt, werken in de zorg is een roeping. Die roeping gaat verder dan het bekende speldje en de BIG/VIG-registratie.

Die roeping sterkt het zorgpersoneel, zij begrijpen elkaar en vinden troost in het werk dat zij mogen doen: bij succes en verlies.

Zorgpersoneel verdient meer dan muziek, applaus en bloemen. Zij verdienen boodschappen in de winkels en steun vanuit de maatschappij opdat het aantal handen aan het bed en het salaris op een niveau komt dat hoort bij de heldenstatus die hen nu wordt toegedicht.

Daarom: naast je persoonlijk gebed voor de toestand waarin wij allen verkeren vraag ik je ook meer aandacht te geven aan de mensen om je heen waarvan je weet dat zij in de zorg werkzaam zijn.

En bij de eerstvolgende verkiezingen is het wellicht verstandig eens te stemmen op een partij die niet alleen maar aan het bedrijfsleven denkt.

Chapeau voor de helden die werken aan jouw en mijn gezondheid!!

Bear Hug.

Reacties