Welkom op mijn Blog

Afbeelding
Ik (Bernard: intimi noemen mij JayBee of Bernie) ben een geboren Amsterdammer met een groot hart voor de Lone Star state Texas. Mijn jongste zoon woont daar met zijn vrouw en kinderen.

Zo groot is God

Wij leven op een planeet die Aarde heet en in het niets hangt. Zeer oud nieuws overigens want dat wisten ze in de oudtestamentische tijd al. Lees Job 26:7 maar eens ;-) Goed hè? Okay, we zoomen verder uit.

Onze planeet draait om een ster die wij kennen als de zon. Van die zon bestaan nog eens (bij benadering) 500 miljard andere exemplaren. Nu hebben die sterren niet allemaal planeten om zich heen draaien maar samen vormen zij wel een sterrenstelsel. Ons sterrenstelsel ken je wellicht beter als de Melkweg.

Okay, nog een stapje verder uitzoomen. Kun je je voorstellen dat er dan ook nog eens minstens 2 biljoen sterrenstelsels (Melkweg varianten) zijn? Dit dan berekend naar wat de huidige wetenschap kan zien. Op dit moment kan er "maar" 14 miljard lichtjaar ver worden gekeken. Naar mate dit verder mogelijk wordt zullen de hierboven genoemde cijfers alleen maar groter worden. Creepy toch, dat er zoveel ruimte is waar wij geen weet van hebben?

Om dit alles even te duiden vraag ik je een bierviltje je pakken. Heb je er eentje? Mooi, … maak ergens iets uit het midden van dit bierviltje een speldenprik zodanig dat het kleine gaatje goed zichtbaar is. Teken vervolgens om dit gaatje een cirkel van één centimeter in doorsnee.

En wat zien we dan? Stel je nu voor dat het bierviltje de omtrek van de Melkweg weergeeft. Die speldenprik is dan onze Aarde. En nu komt ie: de cirkel om het gaatje is de afstand die onze allereerste radiosignalen hebben afgelegd. Het eerste radiosignaal is in 1895 door Nikola Tesla en Guglielmo Marconi verzonden. Radiosignalen reizen met de snelheid van het licht … lichtsnelheid dus, moet je nagaan … kijk eens naar dat bierviltje? In ruim 120 jaar pas een centimetertje (binnen enig perspectief, hahaha) afgelegd. Met al haar technisch vernuft, heel betrekkelijk trouwens, is de mens een nietig dingetje op deze onvoorstelbare tijdlijn.

Dit uitzoom- en praktische voorbeeld laat zien hoe giga-waanzinnig groot het heelal is. Dit gaat ons verstand te boven want we zien "maar" wat we kunnen zien.

Vooralsnog is reizen met lichtsnelheid alleen voorbehouden aan radiosignalen, daarom houd ik ook zo van spelen met radio. Radio is meer dan luisteren naar muziek, het is ook luisteren naar de sterren, signalen uit de ruimte.

Het is wel uitermate jammer dat de sterren bijna niet meer zichtbaar zijn. De stadse verlichting neemt alle zicht op die prachtige schepping weg. Daarom, wanneer je een keer buiten de stad bent en het is echt donker wees dan niet bang en kijk omhoog en geniet.

Te midden van die enorme massa lichtpuntjes ben jij voor Hem de allerbelangrijkste.

Mooi hè, zo groot is God.

Bear Hug.

Reacties