Welkom op mijn Blog

Afbeelding
Ik (Bernard: intimi noemen mij JayBee of Bernie) ben een geboren Amsterdammer met een groot hart voor de Lone Star state Texas. Mijn jongste zoon woont daar met zijn vrouw en kinderen.

Nederland is niet leuk

Rare titel maar oh wat een serieus onderwerp is dit toch. Van je gespaarde geld een huis kopen is niet verstandig. Want over de waarde ervan betaal je ook weer belasting. Verder betaal je belasting over je eigen spaargeld vanaf een bepaald bedrag. Je betaalt dus belasting over reeds belast geld. De overheid bepaalt op basis van je inkomen je verdere toekomst. Denk aan de huizenmarkt en jouw positie in de statistieken en de daarop gebaseerde wetgeving.

Je pensioen is van het pensioen instituut en niet van jou om na je dood aan je kinderen door te geven.

De ziektekosten stijgen skyhigh terwijl er geen aandacht wordt besteed aan de oorzaak van veel voorkomende ziekten. Een mens is wat het eet en drinkt, en daarmee is alles geschreven. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die aantonen dat bijvoorbeeld bepaalde (veel voorkomende) vormen van diabetes met goede voeding prima zijn op te lossen. Maar ja, dat is een schop tegen het zere been van de farmaceutische industrie waar de Nederlandse regering maar al te graag vriendjes mee is … net als met andere industrie├źn trouwens.

Okay, ik stop maar even met het opsommen van dingen die echt niet goed zijn. Nederland is een rijk en veilig land en het drukke volkje achter de dijken met al die lantaarnpalen vindt het klaarblijkelijk goed zo. Maar is dat volkje niet langzaamaan in slaap gesukkeld? Is dat volkje het verleerd om voor zichzelf te zorgen en op te komen? Denk het wel, zodra het misgaat met persoonlijke omstandigheden wijst en kijkt men steevast naar de regering.

Dit stukkie tekst schrijf ik vanuit Texas USA. Wellicht ben ik niet (meer) objectief. Wellicht ga ik de verschillen steeds meer zien en erkennen. Geen idee. Ik heb geen idee hoe het verder moet met Nederland en mijzelf. Ik hoef nog maar een paar jaar te werken en mag dan hopelijk genieten van pensioen. Of dit in Nederland is weet ik niet, het is erg aantrekkelijk om in de USA te gaan wonen. Een land waar veel per staat (anders) is geregeld.

Eigen verantwoordelijkheid is in de USA een groot goed. Wil je het goed hebben dan moet je ook goed voor jezelf zorgen. De lokale overheid en kerk zijn sterk in de zelfregulering van zorg. Bij grote paniek, denk aan (natuur)rampen, zoeken de bewoners toch elkaar op om te helpen. Dit laatste is een stuk saamhorigheid waar de overheid geen rol in heeft. Dit tekent waarschijnlijk het DNA van dat enorme land, een land met veel (ook slechte) uitdagingen maar zeker ook mogelijkheden voor hen die echt willen bijdragen en bouwen.

In de afgelopen jaren is mijn mening over de USA vet bijgesteld. Wat de Nederlandse nieuwsbronnen laten zien is bizar eenzijdig en daarmee gekleurd. Amerika is geen Trump of Obama, net zo min als Nederland geen Volendam op klompen is. Het gewone volk is echter steeds minder zichtbaar en daarom is het goed om dat zelf te onderzoeken … zonder de invloed van welke nieuwsbron dan ook.

Ik blijf er verder wel bij: als geboren en getogen Nederlander vind ik mijn eigen land een vreselijk land. Zodra het mogelijk is en God deuren opent weet ik wat ik moet doen. Daarom: niet mijn maar Zijn gedachten en wegen, ik zal goed moeten luisteren.

Dat advies geef ik bij deze ook graag aan alle jonge mensen die dit lezen. Wanneer je skills hebt, wilt bouwen aan je eigen toekomst en daar ook de baas over wilt blijven, moet je echt verder kijken dan dat drukke landje met al die lantaarnpalen.

Ga er voor, denk na over je toekomst.

Bear Hug.

Reacties