Welkom op mijn Blog

Afbeelding
Ik (Bernard: intimi noemen mij JayBee of Bernie) ben een geboren Amsterdammer met een groot hart voor de Lone Star state Texas. Mijn jongste zoon woont daar met zijn vrouw en kinderen.

Geesten van manipulatie

Yep: klinkt als science-fiction maar het is echt waar, deze strijd bestaat echt. Dat de niet-gelovige wereld (seculier ook wel genoemd) hiermee worstelt bewijzen de diverse Hollywood producties wel :-)

Toegegeven: kicken ook wel hoe alles zo op het doek kan worden getoverd.

Maar dat toveren, dat is pas echt griezelig wanneer het echt wordt. En het komt voor. Juist daar waar je het niet verwacht, daar waar gezond geestelijk werk heel normaal is: de kerk.

Veel kerken lijden onder manipulatie en een verkeerde invloed van macht en gezag. Herken je dit? Voel je niet belast of bedrogen, je kunt er niets aan doen, het overkwam mij ook.

Ik bedoel het volgende:
  • In het openbaar: "en zo spreekt de Heer …”. Oh ja?
  • Talenten van anderen niet gebruiken omdat familieleden het al jaren goed zo niet beter doen.
  • Tijdens een (kerkelijke) vergadering: "God heeft tot mij gesproken …”. Hiermee de weg blokkeren voor anderen. En daarmee uitsluiten dat je te corrigeren bent of wilt openstaan voor de visie en mening van anderen.
  • Tijdens “het event” Opwekking via seminars jongeren wijzen op hun roeping. Door een spreker die zelf zijn vorige toko tot een puinzooi heeft gemaakt en deze is ontvlucht.
  • Bij vertrek uit de kerk “aan God gegeven” spullen weer weghalen. Wat was de intentie bij het geven destijds?
Ergens lang geleden is er iets goed mis gegaan met de (geestelijke) vernieuwing in kerkelijk Nederland, en wellicht wel wereldwijd. Diverse nieuwe leer- en studiemethodieken zijn de kerk binnengeslopen.

De “schaapjes” moesten trainingen volgen om nieuwe manieren van denken en werken tussen de oren te krijgen. Goed was niet goed genoeg, het moest perfect zijn. Huh? Ik mag toch gewoon zijn wie ik ben en Jezus accepteert mij toch zoals ik ben? Toch?

Alles onder het mom van persoonlijke ontwikkeling en groei van de gemeente (verplaatsing tentstokken en zo). Maar al die boeken en theorieën gaan zelden over de basis: omzien naar de armen (voed hen met eten en dan pas het evangelie) en een gezond respect voor kerkelijke leiding. Neen, in plaats daarvan wordt alleen maar ingezoomd op groei van de eigen toko en hoe je jezelf kunt ontwikkelen. "Eigen" en "ik": klinkt dit niet als een soort van Buda denken?

Bijzonder jammer hoe zoekenden zo worden bedrogen. Tegelijkertijd zijn zovelen blind, zelfs mensen binnen de zogeheten directe omgeving/inner circle. Dit overkwam mij dus ook.

Perfectionisme is in veel snelle kerken de nieuwe basis voor de zondagse theatervoorstelling waar de christelijke consument zich aan kan laven.

Je moet door een ontzettende schokgolf heen, voor sommigen zelfs een burn-out, om de waarheid te ontdekken. Vertrouwde kerkleiders zie je na hun vertrek elders (even) een nieuwe snelle kerk opzetten en ondertussen komen ervaringsdeskundigen jou vertellen dat je niks fout hebt gedaan en dat God je soms juist blind maakt en weghoudt van bolwerken en manipulatie.

Deskundigen: zij die aan het puinruimen zijn geslagen. Zaken op orde brengen en inzichtelijk maken waar de schoen wringt … de waarheid aan het licht brengen. Daar heb je dus anderen/derden voor nodig, want zoals eerder geschreven zie je bepaalde dingen niet meer wanneer je verblind bent. En dat is maar goed ook. Want kritiek uit eigen kring wordt zelden gewaardeerd. Toch?

Bolwerken en geesten van manipulatie: je komt het dus ook in de kerk tegen, je bent hiermee gewaarschuwd. Vertrouw alleen op God en hoe Hij als dat innerlijke stemmetje tot jou doorklinkt. Dus niet meegaan met de meute, die dansende en deinende social media meute die alleen maar etaleert om te scoren. Vertrouw op jouw eigen relatie met Hem en realiseer je dat die relatie denominatie overstijgend is!!

Zet verder nooit je “favoriete” pastor, voorganger of oudste op een voetstuk, niet doen please. Niet zij zijn het hoofd van de gemeente/kerk, vaak wel door mensen trouwens zo gezien, maar Jezus is het hoofd van de gemeente. Hij is de kroon van de bruid, en die komt Hij een keer ophalen. Zijn bruid behoort verder niet tot een bepaalde denominatie.

Wanneer Jezus terugkomt gaat het maar om één ding: geloof je in Hem en accepteer je Hem als de zoon van God? Het kerk- en gemeentestatuut en de denominatieleer doen er dan echt niet meer toe. En wees eerlijk: nu ook al niet ...

Dat we scherp moeten zijn is eerder al aangekondigd door een wijs mens dat zeer bijzondere visioenen had: C.H. Spurgeon (1834-1892)

"A time will come when instead of shepherds feeding the sheep, the church will have clowns entertaining the goats."

Bear Hug.

Reacties